KOLO GRUPA “KARDINAL STEPINAC


When Croatians began immigrating to the United States, for many, New York was the city they chose to build a better life for them and for their children. Croatians began to build their lives in this foreign country and for many it was a hardship. The Croatian church was the place that all Croatians could come to spend time together to reconnect to their roots by sharing their stories from the homeland. Sts,Cyril & Methodius & St. Rafael Croatian Church was the center for all Croatians to come together to pray, sing, dance and preserve their rich culture, heritage and language.


These Croatians wanted to ensure that these deep-rooted traditions were passed on to their children to ensure they never forget their roots and where they came from. As a result a Croatian School was established and in 1971 our folklore group took the name "Kardinal Alojzija Stepinac". For many years Kardinal Stepinac New York has played an important role in this community. Traditions which have gone from Father to son, mother to daughter. Many members who are represented here actually are grandchildren, sons and daughters of past members. The Love of Croatian history and the respect of Croatia's rich History which tells its stories through folklore has been handed down from generation to generation by its members. Kardinal Stepinac New York has been very fortunate and blessed to have had the opportunity to perform all over New York City, such as Lincoln Center, Carnegie Hall, Ninth Avenue Festival and the Immigrant Expo Festival. In addition, we have been guests to other states within the United States, Canada and especially in Croatia. This not only exposes our rich Croatian Culture but lasting friendships have been established amongst its members throughout its many years of the group's existence.


*** *** ***

 

Kada su Hrvati počeli imigrirati u Sjedinjene Američke Države, za mnoge je New York bio mjesto gdje su odlučili ostati te početi stvarati novi život za sebe i za svoje obitelji. Nova zemlja i nova domovina nisu iz početka bile naklonjene svima Hrvatima koji su dolazili ovamo, trebalo se namučiti da bi se došlo do prvih rezultata i prve „kore kruha“. Hrvatska crkva i župe bili su mjesto gdje su se novodošli Hrvati mogli okupljati te dijeliti uspomene na Domovinu, roditelje, braću i sestre koje su ostavili iza sebe. Crkva svetih Ćirila i Metoda te kasnije sv. Rafeala (hrvatska župa) bili su mjesto i centar gdje se okupljalo, razgovaralo, molilo, plakako, veselilo, plesalo i čuvalo sve ono vrijedno i dobro što se donijelo iz daleke Domovine. Crkva je bilo mjesto gdje se i naša kultura čuvala, njegovala i prenosila na generacije koje su se rodila u Sjedinjenim Državama.


Hrvati koji su se okupljali oko ove župe htjeli su da se bogata kulturna tradicija Domovine iz koje su došli ne zaboravi, stoga su radili na tome da se ta tradicija prenese na mlađe. Plod tih nastojanja bilo je osnivanje „Hrvatske Škole“ i „Kolo grupe“ koja je 1971. uzela naziv: „Kardinal Alojzije Stepinac“. Kroz mnoge godine kolo grupa Kardinal Stepinac New York odigrala je važnu ulogu u našoj zajednici. Tadicija koja se donijela iz Domovine prelazila je sa majke na kćer, sa oca na sina. Dosta članova današnje kolo grupe su unučad, sinovi ili kćeri onih koji su nekada plesali ili sudjelovali na druge načine u radu kolo grupe.

 

Ljubav prema hrvatskoj povijesti te poštovanje prema bogatoj hrvatskoj narodnoj tradiciji koja progovara kroz folklor, pjesmu i zvuke tambure predavana je s generacije na generaciju i to s velikom ljubavlju. Kolo grupa Kardinal Stepinac New York mora biti zahvalna Bogu za puno blagoslova koje je primila te za mnoge mogućnosti da nastupa po cijelom gradu New Yorku. Tako se nastupalo u Lincoln Center; Carnegie Hall, Central Park, Ninth Avenue Festival te Immigrant Expo Festival. Isto tako kolo grupa je nastupala u drugim saveznim državama Amerike; po Kanadi i u Domovini  Hrvatskoj.

 

Članovi ove kolo grupe nisu samo čuvali i prenosili bogato kulturno nasljeđe iz daleke domovine Hrvata već su svojim sudjelovanjem u kolo grupi širili prijateljstvo koje traje kroz godine i godine.

PARISH - ŽUPA